Et forsvar av samfunnets verdier. For hvem?
Dette er kommentar til et innlegg fra G. H. Kristiansen i Europower nr 2 2016
Gerd H. Kristiansen fra KrF fraråder i 02/2016 å lage et organisatorisk skille mellom nett og kraftproduksjon fordi kraftselskaper har oppgaver utover det å produsere billig strøm. Faglig kompetanse må samles i ett, felles konsern, mener hun.
De folkevalgte har et dobbeltsidig ansvar. De vi øke vannkraftens lokale verdiskaping. Men de er valgt av vanlige mennesker som betaler for strøm og nettleie. Her ligger det motstridende interesser.
Kraftbransjen er godt organisert og produserer titalls høringsuttalelser til OED. Men hvem taler forbrukernes sak? Forbrukerrådet har bare en stemme. Hvilken side støtter politikerne?
Historisk har kraftbransjen passivt tilpasset seg etterspørselen. Men nå kommer en investeringsbølge også i nettet. Ny teknologi, smarte nett og AMS vil gjøre forbrukere til aktive medspillere i markedet. Nettselskapets balanseansvar må da styrkes for å sikre kvaliteten i systemet. Det lokale nettet kan med sin nøytralitet og NVEs inntekts-tak gis en rolle som aktiv rådgiver for strømbrukere. Nettet vet best hvilke investeringer og tap som kan spares gjennom bruk av reguleringstiltak hos forbruker. En gevinst vil komme forbruker til gode gjennom lavere nettleie.
Nettrollen må utvikle en selvstendig kompetanse og ikke bli et underbruk av en kraftprodusent.
Jeg ønsker meg politikere som tør å si at forbrukerne må få kontrollen over sitt lokale distribusjonsnett. Og siden de finansierer det 100% kan de vel like godt eie det i fellesskap?